ABN Amro heeft zijn vastgoedportefeuille laten doorlichten door toezichthouder De Nederlandsche Bank. Die heeft geen verborgen lijken in de kast gevonden.

Dat bleek vrijdag bij de presentatie van de jaarcijfers van staatsbank ABN Amro.

De malaise op de kantorenmarkt in Nederland en elders in Europa heeft vastgoedkredieten van banken zwaar onder druk gezet. Voor de begin 2013 genationaliseerde bankverzekeraar SNS Reaal waren rotte vastgoedleningen direct verantwoordelijk voor de val van het concern.

Vastgoed ABN Amro

De Europese Centrale Bank wil later dit jaar zogenoemde stresstests doen om te kijken hoe solide banken zijn. Daarbij speelt vastgoed een grote rol. Vooruitlopend hierop is De Nederlandsche Bank (DNB) als nationale toezichthouder alvast eens gaan spitten in de vastgoedportefeuilles van de grote banken.

ABN Amro meldde vrijdag dat de uitkomsten van het onderzoek van DNB gunstig zijn. De toezichthouder heeft het zogenoemde zakelijke vastgoed onder de loep genomen. Zowel de waardering van deze portefeuille — de prijs waarvoor ABN Amro leningen in de boeken heeft staan — als de voorzieningen voor eventuele wanbetaling zijn toereikend bevonden.

Dit wil overigens niet zeggen dat de vastgoedtak van ABN Amro er florissant voor staat. Eind 2013 had ABN Amro voor 819 miljoen euro aan voorzieningen getroffen voor vastgoedkredieten, tegen een bedrag van 696 miljoen euro een jaar eerder.

Volgens de bank heeft de kantorenmarkt nog altijd te maken met relatief hoge leegstand. Bovendien is het verschil tussen de marktwaarde van vastgoed en de hoogte van verstrekte kredieten 'relatief laag.'

Meevallers stutten winst ABN Amro

ABN Amro heeft over heel 2013 per saldo een nettowinst geboekt van 1,16 miljard euro, 1 procent meer dan in 2012. In dat cijfer zit een fors bedrag aan eenmalige posten verwerkt, met name door het vrijvallen van voorzieningen die in het verleden waren genomen.

Zonder die meevallers, onder meer bij Griekse leningen en voorzieningen voor de fraude van de Amerikaanse beursboef Bernard Madoff, zou de winst gedaald zijn tot 752 miljoen euro.

Kredietvoorzieningen hoger in vierde kwartaal

Topman Gerrit Zalm sprak van een bescheiden resultaat, behaald in een moeilijk jaar. In totaal voegde ABN Amro afgelopen jaar 1,67 miljard euro toe aan de stroppenpot voor leningen met mogelijke betalingsproblemen, 237 miljoen meer dan in 2012.

In het laatste kwartaal van 2013 werd een verlies van 47 miljoen euro geboekt. Dat kwam door aanzienlijke toevoegingen aan de kredietvoorzienigen (555 miljoen euro) en door de afdracht van de bankbelasting (106 miljoen euro), aldus de bestuursvoorzitter.

ABN Amro moest in de laatste maanden van 2013 meer geld apart zetten voor mogelijke problemen met kredieten aan consumenten en bedrijven in Nederland.  Door de verdere daling van huizenprijzen verslechterde de verhouding tussen de waarde van huizen en de hoogte van de hypotheekleningen.

Eind 2013 lag de hoogte van de hypotheekleningen in Nederland gemiddeld op 84 procent van de geschatte woningwaarde, tegen een niveau van 82 procent eind 2012.

Dieptepunt huizenmarkt

"Wij zijn met onze activiteiten voornamelijk blootgesteld aan de Nederlandse economie, waar de binnenlandse bestedingen sinds 2008 zijn gedaald'', zei Zalm. Vooral het midden- en kleinbedrijf heeft het erg moeilijk. Dat merkt ABN Amro doordat veel van zijn klanten in dat segment in financiële moeilijkheden zitten.

ABN Amro verwacht wel dat het dieptepunt achter de rug is. De huizenmarkt vertoont tekenen van herstel, bedrijven zijn optimistischer en ook het consumentenvertrouwen verbetert. "Maar zelfs bij een omslag in de economie zullen de kredietvoorzieningen in 2014 naar verwachting hoog blijven'', waarschuwde Zalm.

Dijsselbloem krijgt 350 miljoen euro

De Nederlandse staat kan van ABN Amro een slotdividend van 200 miljoen euro tegemoet zien. Daarmee komt de totale winstuitkering over 2013 op 350 miljoen euro. Vorig jaar keerde ABN Amro 250 miljoen euro dividend uit aan zijn enige aandeelhouder.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl